1
کارشناس ارشد شیلات، گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی و تکنولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، تهران
2
دانشجوی دکتری تکثیر و پرورش آبزیان، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه
چکیده
در سالهای اخیر تحقیقات انجام شده در زمینه استفاده از پروبیوتیک ها (Probiotic) و پربیوتیک ها (Prebiotic) در سراسر جهان نتایج امیدوار کنندهای به دنبال داشته است. تمایل به افزایش استفاده از پروبیوتیکها منجر به شناسایی میکروارگانیسمهایی شده که ممکن است اثرات مفیدی بر فلور باکتریایی رودهی ماهیان داشته باشند. پربیوتیکها اساساً برای تغذیه پروبیوتیکهایی استفاده میشوند که نسبت به آنزیمهای داخل بدن موجود مقاوم بوده و بنابراین به جایگاهی برای تکثیر و ازدیاد میکروفلور رودهای تبدیل میشوند. هرچند استفاده از پربیوتیکها در صنعت آبزی پروری هنوز چندان متداول نیست، اما از مزایای آنها میتوان به مقاومت در دماهای بالا اعمال شده در خط تولید پلت و نیز زمان ماندگاری بالا اشاره کرد. هدف از استفاده این محصولات طبیعی تأثیر آنها بر روی فعالیت میکروبهای دستگاه گوارش از طریق تثبیت میکروبهای مطلوب و جلوگیری از تجمع باکتریهای مضر و به دنبال آن کمک به حفظ سلامت ماهی میباشد. بنابراین، انجام تحقیقات مقایسهای به منظور تشریح خصوصیات فلور میکروبی رودهی گونههای غالب آبزیان، مکانیسمهای عملکرد پروبیوتیک و پربیوتیکها و اثرات آنها روی اکوسیستم روده، ارزیابی ایمنی و سلامت آبزیان و عملکردآنها لازم و تضمینی است. این موارد برای تشریح روابط، وابسته و به منظور بهینه سازی سطوح به کارگیری پروبیوتیک و پربیوتیک در جیره نیازمند مطالعات جداگانه روی هرگونه پرورشی هستند. در این مقاله در مورد اکولوژی میکروبی دستگاه گوارش ماهی و همچنین پتانسیل کاربرد و چالشهای فراروی استفاده از پرو و پربیوتیکها در پرورش ماهیان بررسی و به طور مختصر ذکر شدند.