1
دانشجوی دکتری تولید و بهرهبرداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس
2
استادیار، گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
چکیده
صید ماهی سفید در سواحل ایرانی دریای خزر به دو روش صید پره و گوشگیر صورت میگیرد. در شیوه دامگستر (گوشگیر) صیادان دراعماق دریا اقدام به صید ماهی میکنند و به دلیل اینکه تور برای مدتی (گاهی اوقات چند روز) در آب قرار میگیرد، بعضی ماهیها در آب میمیرند در صورتیکه در روش پره ماهی زنده به ساحل میآید.شرایط قبل از مرگ از مهمترین فاکتورهای تأثیرگذار بر کیفیت گوشت ماهی است. روشهای صید به دلیل وارد کردن استرسهای متفاوت به ماهیان دارای تأثیرات مخربی بر آنها میباشند بنابراین هر روشی که منجر به پاسخ فیزیولوژیک کمتر به استرس بشود، سلامتی و کیفیت گوشت ماهی را افزایش خواهد داد. استرس ناشی از صید روی برخی ویژگیها از قبیل جمود نعشی وpH تأثیر گذاشته و زمینه فساد سریعتر ماهی را فراهم میآورد لذا باید تلاش کنیم تاعرضهماهیهابهگونهایمدیریتشودکهقبلازمرگتحتاسترسکمتریقرارگیرند.