مجله شیل
2588-5626
2538-4147
5
3
2017
11
22
پرورش تیلاپیا در ایران: ناجی آبزیپروری یا مخرب محیط زیست
104
110
FA
آریا
وزیرزاده
0000-0002-8722-3447
دانشیار، گروه مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز
aryavazirzadeh@yahoo.com
تیلاپیاها گروهی از ماهیان خانواده سیکلیده با بیش از هفتاد گونه هستند که نزدیک به ده گونه آنها پرورشی است. مهمترین گونههای پرورشی تیلاپیای نیل، آبی و موزامبیک و دورگههای تیلاپیای قرمز میباشد. در این مقاله به مزایای پرورشی گونههای تیلاپیا، تفاوت و ویژگیهای زیستی و اکولوژیک گونههای مهم پرورشی پرداخته شده است. همچنین سعی شده است به تاثیر پرورش این ماهی بر اکوسیستمهای طبیعی و گونههای بومی، برمنابع آبی و صنعت آبزی پروری ایران با ذکر مثالهایی از سایر کشورها پرداخته شود. همچنین توصیههایی در خصوص انجام مطالعات ارزیابی اثرات محیط زیستی پیش از معرفی آن و همچنین گونه مناسب شرایط ایران انجام شده است. نتایج مطالعات انجام شده در سایر کشورها نشان میدهد که چنانچه ارزیابی دقیقی از اکوسیستمهای آبی شده باشد میتوان با توجه به نتایج آن از گونههای تیلاپیایی استفاده نمود که حداقل همپوشانی آشیان اکولوژیک و رقابت با گونههای بومی را داشته باشد. نهایتاً توصیه میشود که بحث پرورش تیلاپیا بهجای مطرح شدن در رسانهها در مجامع علمی مورد بررسی قرار گیرد.
تیلاپیا,آبزی پروری,اثرات محیط زیستی,ایران
https://shilsj.ut.ac.ir/article_64724.html
https://shilsj.ut.ac.ir/article_64724_0351c4b145e571e4d0763db901077d0c.pdf
مجله شیل
2588-5626
2538-4147
5
3
2017
11
22
الگوی تخمریزی ماهی هوورمسقطی (Katsuwonus pelamis) در دریای عمان
111
118
FA
سید
عباس حسینی
0000-0003-3650-2945
استادیار، مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، چابهار
ab_hossaini@yahoo.com
محمدرضا
میرزایی
کارشناس شیلات، مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، چابهار
بیژن
آژنگ
کارشناس شیلات، مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، چابهار
شیروان
عنایتی
کارشناس شیلات، معاونت صید و بنادر ماهیگیری، سازمان شیلات ایران، تهران
<span lang="FA" dir="RTL">به منظور بررسی الگوی تخمریزی </span><span lang="AR-SA" dir="RTL">هوور مسقطی، </span><span lang="FA" dir="RTL">اطلاعات زیست سنجی از ماهیان صید شده با تورگوشگیر در دریای عمان و سواحل سیستان و بلوچستان در سال1386 جمع آوری گردید. </span><span lang="AR-SA" dir="RTL">نتایج حاصل از درصد فراوانی مراحل مختلف جنسی و شاخص گنادی (</span><span>GSI</span><span lang="AR-SA" dir="RTL">)، یک دوره تخمریزی طولانی از آبان تا اردیبهشت را برای هوورمسقطی در دریای عمان نشان دادند که اوج آن در ماههای فروردین- اردیبهشت بود. میانگین طول چنگالی بلوغ جنسی (</span><span>Lm50%</span><span lang="AR-SA" dir="RTL">) برای هوورمسقطی 4/62 سانتیمتر به دست آمد، که بر اساس مقایسه آن با فراوانی طولی بیش از 70 درصد ماهیان صید شده نابالغ میباشند. بررسی نسبت جنسی به تفکیک طول نشان داد که جنس نر طول بزرگتری نسبت به ماده دارد. رابطه وزن به تفکیک جنس نر و ماده نشان داد که در طولهای بزرگتر از61 سانتیمتر ماهیان نر از وزن بیشتری نسبت به ماهیان ماده برخوردار میباشند. به منظورمدیریت ذخایر ماهی هوور مسقطی و صید بیشتر ماهیان بالغ آن دردریای عمان، نیاز است تا چشمه تورهای گوشگیر بهینه گردند. </span>
هوور مسقطی,الگوی تخمریزی,شاخص گنادی,دریای عمان
https://shilsj.ut.ac.ir/article_64725.html
https://shilsj.ut.ac.ir/article_64725_61cfad6adb7f2bf62aa079ba6d00a9e8.pdf
مجله شیل
2588-5626
2538-4147
5
3
2017
11
22
بررسی برخی ویژگیهای رشد مروارید ماهی (Alburnus hohenackeri) در رودخانه سیاهرود استان مازندران
119
124
FA
ارسلان
بهلکه
000-0003-4852-5861
دانشجوی دکتری تولید و بهرهبرداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس
arsalan.bahalkeh@yahoo.com
پریسا
ملکی
0000-0001-9293-1686
دانشجوی دکتری تولید و بهرهبرداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس
p.maleki1368@gmail.com
صادق
عزیزی
دانشجوی کارشناسی ارشد زیست شناسی جانوران دریا، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گنبد کاووس
غلامرضا
خزین
دانشجوی کارشناسی ارشد بوم شناسی آبزیان شیلاتی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس
جهت بررسی رابطه طول و وزن مروارید ماهی تعداد 185 قطعه ماهی به وسیله الکتروشوکر درفصل بهار 1392 از رودخانه سیاهرود صید گردید. نسبت جنسی نر به ماده در جمعیت مورد مطالعه 3/1:1 بود که فاقد اختلاف معنیداری بین نسبت جنسی نر و ماده در جمعیت فوق بود (05/0P > ، 95/1 =<sup>2</sup>χ). بیشینه طول کل و وزن مادهها 50/90 میلیمتر و 26/7 گرم و برای نرها 09/89 میلیمتر و 19/5 گرم ثبت گردید. رابطه طول و وزن در مادهها (96/0 =<sup>2</sup>r)<sup> 849/2</sup>TL 013/0 W = و در نرها (95/0 =<sup>2</sup>r)<sup>766/2</sup>TL 0132/0 W = و در جمعیت (94/0 =<sup>2</sup>r)<sup>871/2</sup>TL 0118/0 W = بدست آمد. نتایج نشان داد که الگوی رشد برای این گونه در منطقه مورد مطالعه از نوع آلومتریک منفی می باشد.
مروارید ماهی,طول و وزن,سیاهرود,دریای خزر
https://shilsj.ut.ac.ir/article_64726.html
https://shilsj.ut.ac.ir/article_64726_97357d34b7c1560bf1d9a37fcbb62dc9.pdf
مجله شیل
2588-5626
2538-4147
5
3
2017
11
22
اثر اسانس گیاه مشگک (Ducrosia anethifolia) به صورت مکمل خوراکی بر شاخصهای ایمنی ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss)
125
132
FA
فاطمه
دهقان
کارشناس ارشد تکثیر و پرورش آبزیان، گروه مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز
آریا
وزیرزاده
0000-0002-8722-3447
دانشیار، گروه مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز
aryavazirzadeh@yahoo.com
در سالهای اخیر استفاده از محرکهای ایمنی برای پیشگیری از بیماریها به عنوان جایگزین آنتیبیوتیکها در آبزیپروری، رایج شده است. در این مطالعه اثر اسانس گیاه مشگک (<em>Ducrosia anethifolia</em>) بر رشد و پاسخهای ایمنی ماهی قزلآلای رنگینکمان (<em>Oncorhynchus mykiss</em>) بررسی شد. اسانس این گیاه با غلظتهای مختلف (001/0، 01/0 و 1/0 درصد) با روغن آفتابگردان ترکیب و به جیره غذایی اضافه گردید و ماهیها به مدت 40 روز با این جیرهها غذادهی شدند. تعداد گلبولهای سفید، میزان فعالیت لیزوزیم و باکتریکشی سرم و میزان فعالیت انفجار تنفسی هر 10 روز اندازهگیری شد. میانگین گلبولهای سفید تیمارهای 01/0 و 1/0 از لحاظ آماری بیش از تیمارهای 001/0 و شاهد بود. میانگین فعالیت باکتریکشی سرم تیمارهای مختلف تفاوت معنادار نداشت (P˃0.05) اما تیمار چهارم در روز 10 و تیمار شاهد در روز 30 بیشترین فعالیت باکتریکشی را نشان دادند. میزان فعالیت باکتریکشی سرم در تیمارهای شاهد و چهارم روز 20 نسبت به روزهای 10 و 30 کاهش چشمگیر نشان داد. بالاترین میانگین فعالیت انفجار تنفسی در تیمار 01/0 و کمترین میزان آن در تیمار 001/0 مشاهده شد.
اسانس مشگک,پاسخ ایمنی,قزلآلای رنگینکمان,محرک ایمنی
https://shilsj.ut.ac.ir/article_64727.html
https://shilsj.ut.ac.ir/article_64727_d8160a6557bfd84a6542b71719dbcf9f.pdf
مجله شیل
2588-5626
2538-4147
5
3
2017
11
22
تأثیر سم گلایفوزیت بر ساختار آبشش ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
133
139
FA
مجید
عسکری حصنی
0000-0001-9309-2212
استادیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان
mahesni@gmail.com
نبات
نقشبندی
کارشناس ارشد زیست شناسی جانوری، گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، اشنویه
سموم کشاورزی از جمله سموم پرمصرف هستند که تأثیر به سزایی بر آبزیان دارند و بر اساس شاخصهای پاتولوژیک میتوان بر میزان سمیّت آنها پیبرد. در پژوهش حاضر اثر غلظتهای مختلف سم علفکش گلایفوزیت بر ساختار آبشش ماهی کپور معمولی بررسی گردید. ماهیان مورد نظر در معرض غلظتهای مختلف سم گلایفوزیت (5، 10 و 20 درصد غلظت کشنده (05/20 میلیگرم بر لیتر) و یک گروه شاهد در طی یک هفته قرار گرفتند. سپس توسط سوسپانسیون گل میخک بیهوش شدند، آبششها استخراج و سپس با روش استاندارد بافتشناسی، برشهای بافتی تهیه و اثرات هیستوپاتولوژیک بررسی شد. بر اساس مشاهدات، آسیبهای بافتی از جمله هیپرپلازی و هیپرتروفی سلولهای آبششی، واکوئله شدن لاملایی، جدا شدن سلولهای اپیتلیوم از غشای پایه، چماقی شدن انتهای رشتهها، ایجاد سینوس خونی، ادم شدید لاملای اولیه و ثانویه، چسبندگی، تخریب و نکروز رشتههای ثانویه دیده شد. با افزایش میزان غلظت سم، اثرات آنها بر ساختار و ریختشناسی بافت آبشش شدیدتر بود به طوری که شدیدترین اثرات از جمله چسبندگی شدید و نکروز در تیمار شماره 3 (20 درصد غلظت کشنده) مشاهده گردید. به طور کلی از این شاخصهای پاتولوژیک میتوان به عنوان بیومارکرهای زیستی استفاده نمود. بر اساس اثرات پاتولوژیک مشاهده شده سم گلایفوزیت جزو سموم با اثر شدید بر بافتهای آبزیان معرفی میگردد.
سموم کشاورزی,تغییرات هیستوپاتولوژیک,کپورمعمولی,Cyprinus carpio,بیومارکرها
https://shilsj.ut.ac.ir/article_64728.html
https://shilsj.ut.ac.ir/article_64728_8f7a53d63352e5fa15f5d90782b4f55f.pdf
مجله شیل
2588-5626
2538-4147
5
3
2017
11
22
بررسی مقایسه ای بار باکتریایی در ماهی سفید (Rutilus kutum) صید شده به دو روش پره ساحلی و گوشگیر طی نگهداری در یخ
140
145
FA
پریا
رئوفی
0000-0002-5159-6540
دانشجوی دکتری تولید و بهرهبرداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس
paria.raoofi@yahoo.com
سید مهدی
اجاق
استادیار، گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
خصوصیات کیفی لاشه ماهی سفید <em>Rutilus kutum</em>صید شده به دو روش صید گوشگیر و پره در طی 16 روز نگهداری در یخ با ثبت تغییرات میکروبی (باکتریهای سرمادوست و کل) ارزیابی شد. بر اساس نتایج به دست آمده ، بارباکتریایی در زمانهای مختلف نگهداری، روند افزایشی را نشان دادند و بین اولین روز و آخرین روز نگهداری اختلاف معناداری در مقادیر آنها مشاهده گردید (P<0.05). باکتریهای سرمادوست روند یکنواختتری نسبت به باکتریهای کل نشان دادند و با گذشت زمان باکتریهای غالب در یخ را تشکیل دادند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که روش صید به طور کلی اثر معناداری بر شاخصهای میکروبی مورد بررسی داشته است و ماندگاری ماهیانی که به روش پره صید شده بودند بیشتر از ماهیانی بود که به روش گوشگیر صید شدند.
بار باکتریایی,Rutilus kutum,صید پره,صید گوشگیر,نگهداری در یخ
https://shilsj.ut.ac.ir/article_64798.html
https://shilsj.ut.ac.ir/article_64798_942d1364b7b8615265da68806fae8e52.pdf