%0 Journal Article %T اثر اسانس گیاه مشگک (Ducrosia anethifolia) به صورت مکمل خوراکی بر شاخص‌های ایمنی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) %J مجله شیل %I %Z 2588-5626 %A دهقان, فاطمه %A وزیرزاده, آریا %D 2017 %\ 11/22/2017 %V 5 %N 3 %P 125-132 %! اثر اسانس گیاه مشگک (Ducrosia anethifolia) به صورت مکمل خوراکی بر شاخص‌های ایمنی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) %K اسانس مشگک %K پاسخ ایمنی %K قزل‌آلای رنگین‌کمان %K محرک ایمنی %R %X در سال‌های اخیر استفاده از محرک‌های ایمنی برای پیشگیری از بیماری‌ها به عنوان جایگزین آنتی‌بیوتیک‌ها در آبزی‌پروری، رایج شده است. در این مطالعه اثر اسانس گیاه مشگک (Ducrosia anethifolia) بر رشد و پاسخ‌های ایمنی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) بررسی شد. اسانس این گیاه با غلظت‌های مختلف (001/0، 01/0 و 1/0 درصد) با روغن آفتاب‌گردان ترکیب و به جیره غذایی اضافه گردید و ماهی‌ها به مدت 40 روز با این جیره‌ها غذادهی شدند. تعداد گلبول‌های سفید، میزان فعالیت لیزوزیم و باکتری‌کشی سرم و میزان فعالیت انفجار تنفسی هر 10 روز اندازه‌گیری شد. میانگین گلبول‌های سفید تیمارهای 01/0 و 1/0 از لحاظ آماری بیش از تیمارهای 001/0 و شاهد بود. میانگین فعالیت باکتری‌کشی سرم تیمارهای مختلف تفاوت معنا­دار نداشت (P˃0.05) اما تیمار چهارم در روز 10 و تیمار شاهد در روز 30 بیش‌ترین فعالیت باکتری‌کشی را نشان دادند. میزان فعالیت باکتری‌کشی سرم در تیمارهای شاهد و چهارم روز 20 نسبت به روزهای 10 و 30 کاهش چشم‌گیر نشان داد. بالاترین میانگین فعالیت انفجار تنفسی در تیمار 01/0 و کم‌ترین میزان آن در تیمار 001/0 مشاهده شد. %U https://shilsj.ut.ac.ir/article_64727_d8160a6557bfd84a6542b71719dbcf9f.pdf